01/08/2020
Арестуваха тинейджъра-чудо в САЩ заради хакерската атака в Twitter през юли!

Полицията в САЩ арестува заподозрян за масивната хакерска атака в Twitter този месец, която компрометира акаунти на високопоставени личности. Част от засегнатите профили бяха на Илон Мъск, Бил Гейтс, Apple, Uber, Барак Обама и десетки други. Държавната прокуратура на Хилсбъро заяви, че разследването, с участието на ФБР, IRS, Тайните и други служби в Калифорния и Флорида, е довело до арестуването на 17-годишен младеж.

Съобщенията, публикувани в компрометираните акаунти в Twitter, молят последователите им да направят плащания с bitcoin-акаунти, като обещават да върнат депозираната сума удвоена. Съобщава се също, че тийнейджърът е спечелил повече от 100 000 долара за един ден.

Тези престъпления са извършени с помощта на имената на известни хора и личности, но те не са основните жертви тук. Този „Bit-Con“ е предназначен да открадне пари от обикновените американци, от цялата страна, включително и тук, във Флорида. Тази мащабна измама е организирана точно тук, в задния ни двор, и ние няма да оставим това!“, заяви държавният прокурор Андрю Х Уорън.

Заподозреният младеж е изправен пред 30 обвинения, включително:

Организирана измама (над 50 000 долара) - 1 брой

Комуникационна измама (над 300 долара) - 17 броя

Непозволено използване на лична информация (над 100 000 долара или 30 или повече жертви) - 1 брой

Достъп до компютър или електронно устройство без разрешение - 1 брой

Twitter също публикуваха актуализация относно инцидента със сигурността, споменавайки, че фишинг атака към телефоните на служителите на компанията, е била в основата на това, хакерите да получат достъп до инструментите за поддръжка на акаунти. Twitch също бяха принудени да блокират туитове от всички проверени акаунти в продължение на няколко часа, за да спрат "нападението".

Сега остават да наемат младежа в някоя тайна служба, което е много вероятно и да се случи.

Само да не се повтори историята с Едуард Сноудън.