14/07/2020
Автентично копие на Super Mario Bros. от 1985-та постави рекорд за най-скъпо продадената игра в света!

Super Mario Bros. продължава да чупи рекорди вече три десетилетия и половина след официалното си пускане на пазара. Копие на играта в перфектно състояние, с американската версия от 1985 г., бе продаденo за $114 000 долара в Heritage Auctions. Покупката счупи предишния рекорд, отново поставен от копие на Super Mario Bros., в подобно състояние, което се продаде тогава за $100 150 долара на търг миналата година.

Според колекционера на видео-игри и журналист Крис Колер, това е най-скъпата игра, продадена в света до този момент.

Защо тази конкретна версия е толкова желана сред колекционерите? Именно тя е оценена с 9.4 от 10, което означава, че е в почти перфектно състояние, като всичко е запечатано в оригиналната опаковка. Това е и специална версия, която е пусната ексклузивно на американския пазар, все още в оригиналната си, чисто нова картонена опаковка.

Пристигайки на американска земя, Nintendo веднага променят външния вид на продуктите си, като това се отразява и на кутийката на Super Mario Bros.

Експертите също така подчертават, че към стойността на играта е добавен и факторът "носталгия". Все пак това е най-продаваната игра за оригиналната NES-конзола за всички времена, а в допълнение към това, е първото изобщо издание от сериите Super Mario Bros.

Да, но $ 114 000? Все още се питаме защо? Не можем да бъдем напълно сигурни, тъй като победителят в търга отново остава анонимен. Обикновено тези купувачи, често много богати личности, предпочитат да не бъдат разкривани.

Едно нещо обаче, е сигурно - някой вече притежава изключително рядка колекция от стари игри на Nintendo, която няма да има аналог.. А и вероятно - не само на Nintendo!

Дали подобни колекции от игри също се държат в сейф? Как мислите?