23/05/2020
Microsoft Solitaire навърши 30 години и все още се играе от над 35 милиона души месечно!

Играта-пасианс на Microsoft навърши 30 години, а компанията отбеляза повода с опит за световен рекорд. Той трябваше да бъде поставен от голяма група хора, които играят на играта за един ден. Повече от 35 милиона души все още редят стария пасианс ежемесечно, според статистиките на Microsoft, а над 100 милиона ръце ежедневно бъдат раздавани на играещи по целия свят.

Solitaire първоначално е бил включен като част от Windows 3.0 през 1990 г., създаден специално за да научи потребителите как да използват мишката. Хващането на виртуални карти и пускането им на дадено място дава основите на влаченето и пускането на файлове в Windows, които и до днес използваме в много части на операционната система.

Solitaire първоначално е известен като Windows Solitaire и е една от най-играните игри в света, тъй като се доставя във всяка версия на Windows за повече от две десетилетия. Това означава, че е доставяна на повече от милиард компютъра, но спря да бъде вградена част от Windows с излизането на Windows 8 през 2012 г.

Пасиансите все още се играят активно по целия свят от милиони души и до днес благодарение на интересния си замисъл. Solitaire беше въведен дори в Световната зала за слава на видеоигрите през изминалата година. Microsoft превежда играта на цели 65 езика и тя се играе на повече от 200 пазара.

Solitaire получи първата си актуализация едва през 2012 г., съвпадайки с премахването й от Windows 8 в самостоятелно приложение. Новото приложение включва пет нови режима на игра, ежедневни предизвикателства, конкурентни събития, Xbox Live интеграция и дори възможност за избор на трудност.